Ce ar trebui să știi despre Xanax?

Xanaxul este un medicament care se prescrie în cazul episoadelor repetate de anxietate (teamă fără obiect), anxietate asociată cu depresie și tulburări de panică. Acesta se eliberează în farmacie doar pe bază de rețetă specială (de culoare verde).

Acest articol are rolul de a te informa succint despre modul de utilizare și efectele secundare ale acestui medicament.

Cum se utilizează Xanaxul?

Substanța activă din Xanax se numește alprazolam și este un frățior al diazepamului.

Este foarte important să citești prosectul acestui medicament înainte de a începe să îl iei și de fiecare dată când primești o nouă rețetă din partea medicului. Dacă ai întrebări, adresează-te medicului sau farmacistului.

Acest medicament se prezintă sub formă de comprimate, deci se administrează prin înghițire, conform indicațiilor medicului. Doza prescrisă se bazează pe starea ta medicală, vârsta și răspunsul la tratament. Doza poate fi crescută treptat până când medicamentul începe să aibă efectele scontate. Este important să urmezi îndeaproape instrucțiunile medicului pentru a reduce riscul de reacții adverse.

Dacă întrerupi brusc administrarea acestui medicament, este posibil să ai simptome de sevraj (cum ar fi convulsiile). Pentru a preveni acest sindrom neplăcut, medicul îți poate scădea doza lent. Severitatea sindromului de sevraj este mai mare dacă ai utilizat alprazolamul mult timp și/sau în doze mari. Trebuie să informezi medicul curant sau farmacistul dacă ai sindrom de sevraj.

Deși ajută multe persoane, acest medicament poate provoca uneori dependență. Acest risc poate fi mai mare dacă ai o tulburare de consum de substanțe (cum ar fi consumul excesiv de droguri sau alcoolul). Trebuie să iei acest medicament exact așa cum îți este prescris, pentru a reduce riscul de dependență. Adresează-te medicului sau farmacistului pentru mai multe detalii.

Atunci când acest medicament este utilizat pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca după o perioadă de timp să nu mai funcționeze la fel de bine. Trebuie să discuți cu medicul dacă acest medicament încetează să funcționeze la fel de bine ca la început (în momentul în care scade intensitatea efectului). Acest fenomen poartă denumirea de toleranță.

Deasemenea trebuie să îi spui medicului dacă starea ta persistă sau se agravează.

Efectele secundare ale alprazolamului

Efectele secundare constau în somnolență, amețeli, creșterea producției de salivă sau modificarea libidoului. Dacă oricare dintre aceste efecte persistă sau se înrăutățește, trebuie informat medicul. Pentru a minimiza amețelile, ridică-te încet dintr-o poziție așezată.

Nu uita că medicul ți-a prescris acest medicament, deoarece a apreciat că beneficiul pentru tine este mai mare decât riscul de reacții adverse. Multe persoane care utilizează acest medicament nu au reacții adverse grave.

Spune imediat medicului dacă apar oricare dintre aceste reacții adverse improbabile, dar grave: schimbări mentale/de dispoziție (cum ar fi halucinații, gânduri de sinucidere), dificultăți în vorbire, pierderea coordonării, probleme de mers, probleme de memorie.

Este necesară asistența medicală dacă apar aceste reacții adverse rare, dar foarte grave: îngălbenirea ochilor sau a pielii, convulsii.

Reacțiile alergice foarte grave la acest medicament apar foarte rar. Cu toate acestea, trebuie să apelezi imediat la asistență medicală dacă observi simptome ale unei reacții alergice grave, inclusiv: erupții cutanate, mâncărimi / umflături (în special a feței / limbii / gâtului), amețeli severe, probleme cu respirația.

Aceasta nu este o listă completă a efectelor secundare posibile ale alprazolamului. Dacă observi alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, contactează medicul sau farmacistul.

Ce măsuri de precauție trebuie luate în cazul administrării alprazolamului?

Înainte de a lua alprazolam, spune medicului sau farmacistului dacă ești alergic la acesta sau la alte benzodiazepine (cum ar fi diazepam, lorazepam) sau dacă ai alte alergii. Acest produs poate conține ingrediente inactive, care pot provoca reacții alergice sau alte probleme. Discută cu farmacistul pentru mai multe detalii.

Înainte de a utiliza acest medicament, spune medicului sau farmacistului istoricul medical, în special despre: probleme pulmonare sau de respirație grave (cum ar fi BPOC, apnee în somn), boli hepatice, boli de rinichi, istoric personal sau familial al unei tulburări de consum de substanțe (cum ar fi utilizarea excesivă sau dependență de droguri/alcool), glaucom.

Acest medicament te poate ameți sau te poate face somnolent. Nu conduce vehicule, nu folosi utilaje și nu face nimic care necesită vigilență după ce ai luat acest medicament. Evită băuturile alcoolice în timpul tratamentului cu alprazolam.

Înainte de a face o intervenție chirurgicală, informează medicul sau medicul stomatolog despre toate produsele pe care le utilizezi (inclusiv medicamente cu prescripție medicală, medicamente fără prescripție medicală și produse pe bază de plante).

Adulții în vârstă pot fi mai sensibili la efectele secundare ale acestui medicament, în special în cazul pierderii coordonării motorii și în cazul somnolenței. Aceste reacții adverse pot crește riscul de pierdere a echilibrului.

Alprazolamul nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii, din cauza potențialului de a dăuna copilului nenăscut. Consultă medicul pentru mai multe detalii.

Acest medicament trece în laptele matern și poate avea efecte nedorite asupra sugarului. Prin urmare, alăptarea în timpul utilizării acestui medicament nu este recomandată. Consultă medicul înainte de alăptare.

Care sunt interacțiunile medicamentoase ale alprazolamului?

Interacțiunile medicamentoase pot schimba modul de funcționare a medicamentelor sau pot crește riscul de reacții adverse grave. Acest articol nu conține toate interacțiunile medicamentoase posibile ale alprazolamului. Fă-ți o listă cu toate produsele pe care le utilizezi (inclusiv medicamentele pe bază de rețetă / fără prescripție medicală și produsele pe bază de plante) și informează medicul și farmacistul în legătură cu aceastea înainte să începi administrarea alprazolamului. Nu începe, nu opri tratamentul cu alprazolam și nu modifica doza de alprazolam fără aprobarea medicului.

Unele medicamente pot afecta eliminarea alprazolamului din organism, ceea ce poate afecta modul în care funcționează alprazolamul. Exemplele includ antifungicele (cum ar fi itraconazol, ketoconazol), cimetidină, anumite antidepresive (cum ar fi fluoxetina, fluvoxamina, nefazodona), medicamentele pentru tratarea HIV (delavirdina, inhibitorii de protează, cum ar fi indinavir), antibioticele macrolide (cum ar fi eritromicina), sunătoarea, medicamente utilizate pentru tratarea convulsiilor (cum ar fi fenitoina), printre altele.

Riscul apariției reacțiilor adverse grave (cum ar fi respirația lentă sau superficială, somnolența / amețela severă) poate fi crescut dacă acest medicament este luat cu alte produse care pot provoca somnolență sau probleme de respirație. Spune medicului sau farmacistului dacă iei alte medicamente, cum ar fi opioidele antitusive (de exemplu codeina sau hidrocodona), alcool, marijuana (canabis), alte medicamente pentru somn sau anxietate (cum ar fi diazepamul, lorazepamul, zolpidemul), miorelaxante (cum ar fi carisoprodol, ciclobenzaprina) sau antihistaminice (cum ar fi cetirizina, difenhidramina).

Verifică prospectele tuturor medicamentelor pe care le iei (cum ar fi alergicele sau produsele pentru tuse și răceală), deoarece acestea pot conține substanțe care provoacă somnolență. Întreabă farmacistul despre utilizarea acestor produse în siguranță.

Fumatul scade nivelul de sânge al acestui medicament. Spune medicului dacă fumzi sau dacă ai încetat să fumezi recent.

Cine nu ar trebui să ia Xanax?

Consultă medicul dacă te încadrezi în cel puțin una dintre situații în contextual administrării alprazolamului: ești supraponderal, ai gânduri de sinucidere, intoxicație cu alcool, abuz de droguri, depresie, glaucom cu unghi deschis, glaucom cu unghi închis, scăderea funcției pulmonare, boli pulmonare cronice, probleme hepatice, boli renale cu reducerea funcției renale, apnee de somn, sarcină, alăptare, fumezi, alergie la benzodiazepine.

OBSERVAȚIE!

Xanaxul este un medicament care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală, deoarece poate produce reacții adverse grave, are potential de abuz și dependență.

Acest articol nu reprezintă o prezentare exhaustivă a profilului farmacotoxciologic al alprazolamului, are rolul doar de a informa succinct publicul larg referitor la acest medicament prescris destul de frecvent.

Informațiile oferite în acest articol sunt strict în scop informativ și nu au scopul de a înlocui tratamentul medical individualizat oferit în urma consultului medical.

Informațiile oferite nu substituie tratamentele presrise de medic.

Pentru probleme medicale pe care le ai, programează-te la un consult medical!

Acest articol (https://alicepiperea.ro/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-xanax/) a fost scris de Lector univ. Dr. Farmacist primar Alice Piperea. Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la CHIMIE pentru BAC și/sau pentru ADMITERE la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice:

Danilo Nader and Linda Gowing, Is Long-Term Benzodiazepine Use a Risk Factor for Cognitive Decline? Results of a Systematic Review, Journal of Addiction, 10.1155/2020/1569456, 2020, (1-10), (2020).

Hindmarch, Cognitive toxicity of pharmacotherapeutic agents used in social anxiety disorder, International Journal of Clinical Practice, 63, 7, (1085-1094), (2009).

HYPNOSEDATIVES, Meyler’s Side Effects of Psychiatric Drugs, 10.1016/B978-0-444-53266-4.50006-9, (375-450), (2009).

Larry Yet, Benzodiazepines, Privileged Structures in Drug Discovery, (15-58), (2018).

Matthew A. Fuller, Clinical Psychopharmacology, The Medical Basis of Psychiatry, 10.1007/978-1-4939-2528-5_34, (707-780), (2016).

N. N. Ivanets, M. A. Kinkulkina, T. I. Avdeeva and V. P. Sysoeva, Remote consequences of the long-term uncontrolled use of anxiolytic and hypnotic drugs by elderly patients: cognitive disorders, Zhurnal nevrologii i psikhiatrii im. S.S. Korsakova, 10.17116/jnevro201511511250-64, 115, 12, (50), (2015).

Pritha Roy and Sujita Kumar Kar, An Unusual, Paradoxical Arousal with Alprazolam in a Dependant User, Clinical Psychopharmacology and Neuroscience, 10.9758/cpn.2016.14.2.229, 14, 2, (229-230), (2016).

Steven Moylan, Francesco Giorlando, Trond Nordfjærn and Michael Berk, The role of alprazolam for the treatment of panic disorder in Australia, Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 10.1177/0004867411432074, 46, 3, (212-224), (2012).

Suzanne Nielsen, Benzodiazepines, Non-medical and illicit use of psychoactive drugs, 10.1007/7854_2015_425, (141-159), (2015).

Victoria Risbrough, Behavioral Correlates of Anxiety, Behavioral Neurobiology of Anxiety and Its Treatment, 10.1007/7854_2009_11, (205-228), (2009).