Cele mai folosite semnalizatoare rutiere si cum trebuie ele utilizate

Functia principala a controlului temporar al traficului este de a oferi utilizatorilor drumului, cum sunt soferii, biciclistii sau pietonii, posibilitatea de a tranzita zona in care se lucreaza in siguranta. De asemenea, este folosita si pentru a crea un mediu de lucru sigur pentru echipele de lucru aflate la locatie.

Firmele de constructii au obligatia de a folosi semnalizatoare rutiere, precum conuri, baricade sau marcaje, care sa indrume traficul astfel incat nimeni sa nu fie pus in pericol. Culorile folosite cel mai des sunt portocaliu, rosu si negru, pentru a face aceste instrumente de control al traficului cat mai vizibile de la distanta, pe timp zi si noapte, dar si pe vreme nefavorabila sau soare.

Cel mai des utilizate semnalizatoare rutiere sunt:

  • Conurile, unul din cel mai dese semne folosite, sunt de culoare portocaliu, stralucitor, pentru a fi cat mai vizibile. Dimensiunile conurilor variaza in functie de amplasare si nevoi. Conurile de dimensiuni mari sunt folosite pentru autostrazi, deoarece soferii se deplaseaza cu viteze mari si pot trece cu vederea un semnalizator de dimensiuni mici.
  • Balizele directionale sunt un alt tip de semnalizatoare rutiere folosite frecvent in zonele in care se lucreaza pe carosabil. Spre deosebire de conuri, acestea sunt folosite in locatiile cu trafic redus, in care vehiculele circula cu viteze mici.
  • Baricadele de trafic sunt folosite pentru a controla traficul prin restrictionarea accesului persoanelor neautorizate in zona in care se lucreaza. Acestea pot fi din material plastic, pentru a putea fi mutate usor in caz de nevoie. Ele sunt folosite pentru a crea culoare pentru pietoni.
  • In zonele cu trafic intens, de mare viteza, sunt folosite barierele metalice, rezistente la impact. Acestea sunt dotate cu banda reflectorizanta pentru a fi cat mai vizibile pentru soferi.

Semnalizatoarele rutiere nu trebuie suprautilizate, deoarece pot distrage soferii, crescand riscul de accidente. Zonele de control al traficului sunt impartite in mai multe componente:

Zona de avertizare, in care apar primele semnalizatoare, care anunta participantii la trafic faptul ca urmeaza o portiune de carosabil in lucru. Soferii trebuie avertizati din timp, inainte sa ajunga la zona de lucru, ca urmeaza factori care le vor perturba traseul obisnuit. Acest lucru se realizeaza in special prin utilizarea semnalizatoarelor rutiere statice sau electronice.

Zona de tranzitie, in care soferii sunt sfatuiti sa reduca viteza si sunt directionati spre zona de activitate, unde traficul se intalneste cu portiunea de carosabil in care se afla lucratorii si utilajele lor.  In zona de lucru, sunt folosite baricade care sa creeze un mediu sigur atat pentru muncitori, cat si pentru participantii la trafic.

De asemenea, unde este cazul, este necesara crearea unei zone delimitate special pentru pietoni. Toate culoarele trebuie sa fie marcate corespunzator si intretinute pentru a evita orice risc de accidentari.

Un alt factor important, pentru a crea un mediu de lucru sigur, este instruirea lucratorilor. Acestia trebuie sa cunoasca foarte bine normele si procedurile de siguranta adecvate fiecarei situatii.

Acestia, pe langa efectuarea de reparatii si constructii, sunt responsabili cu masurile de control ale traficului, adica montarea semnalizatoarelor rutiere si dirijarea traficului.

Ori de cate ori este creata o zona de lucru ce se intersecteaza cu un drum public, este esential sa se asigure ca vehiculele si pietonii care trec prin acea zona vor fi in siguranta si nu vor exista incidente.

Acceseaza magazinul Vesta.ro si descopera cele mai eficiente semnalizatoare rutiere de pe piata. Alege sa lucrezi cu cel mai bun furnizor de pe piata si cumpara doar produse de calitate superioara la preturi avantajoase!