CLĂTITELE – CEL MAI ÎNDRĂGIT DESERT!

Clătitele sunt printre cele mai iubite deserturi din lume, iar în funcţie de regiune şi umplutura folosită acestea sunt servite chiar şi ca aperitiv. Care este însă povestea lor şi cum au ajuns să câştige atât de multă popularitate?

Există numeroase dovezi istorice care atestă prepararea şi consumarea clătitelor încă din Antichitate. Procedeul rudimentar folosit era destul de simplu, se măcina făina amestecată cu ouă de pasăre şi lapte de capră, apoi se turna compoziţia pe o piatră suficient de caldă

Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest deşert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.

Clătitele în forma lor de azi sunt originare din nordul Franței, mai precis din Bretania, provincie unde se îmbină armonios tradiționalul și exoticul. Supranumită patria clătitelor, a cidrului și a fructelor de mare, această zonă se mândrește cu preparate culinare precum crêpes (clătite dulci) și galettes (clătite sărate), produse care au dus faima bucătăriei bretone în toate colțurile lumii. Crêpe vine din latinescul crispă, ce înseamnă „buclat “.

Sfaturi pentru clătite delicioase!

  • Este bine să adăugăm şi un vârf de bicarbonat de sodiu, care garantează nişte clătite pufoase şi rumenite apetisant.
  • Nu exageraţi cu cantităţile de sare şi zahăr.
  • Pentru obţinerea unor clătite fine, compoziţia trebuie să aibă consistenţa unei smântâni şi să conţină mici bule de aer.
  • Pentru nişte clătite pufoase, adăugaţi în aluat un pic de apa carbogazoasa intens

Vi s-a făcut poftă de clătite? Urmați aceste sfaturi simple și veți face niște clătite delicioase.

Avem pentru voi şi câteva idei de clătite pentru voi !

Umpluturi dulci:

– Crema de ciocolată, simplă, sau în combinație cu bucăți feliate de banană

– Mascarpone şi fructe de pădure

– Unt de arahide, simplu, în combinație cu bucăți feliate de banană sau cu sirop de ciocolată

– Gem sau fructe conservate

– Fructe proaspete, tăiate bucăți, ca spre exemplu piersici, zmeură, banane foarte coapte sau cireșe