Cum poți încetini apariția ridurilor?

Nu este nimic rău în a avea riduri, câteva linii faciale pot fi atrăgătoare și adaugă trăsături specifice feței, însă nu este un secret că mulți dintre noi ar prefera să le țină sub control.
Fără intervenție medicală sau chirurgicală, poate fi dificilă inversarea aspectului ridurilor odată ce acestea își fac apariția. Există însă pași pe care îi poți urma și schimbări ale stilului de viață pe care le poți adopta pentru a încetini dezvoltarea acestora.
În acest articol, voi descrie câteva modalități susținute de dovezi în vederea încetinirii apariției ridurilor.

Ce anume provoacă ridurile?
Pielea tuturor îmbătrânește, motiv pentru care pielea unui copil mic și cea a unei persoane de 90 de ani arată foarte diferit.
Pielea își pierde elasticitatea pe măsură ce îmbătrânim, deoarece producția de colagen încetinește în timp. Acest proces poate fi agravat de o varietate de factori, inclusiv expunerea la soare, poluarea și anumite obiceiuri de viață.
Pe măsură ce îmbătrânești, pielea tinde să devină mai subțire și mai uscată. Când pielea nu mai are la fel de multă umiditate sau volum, aceasta devine mai predispusă la riduri.

Ce poți face pentru a încetini apariția ridurilor?
Genetica poate juca un rol în modul în care pielea ta îmbătrânește în timp. Aceasta este cunoscută sub numele de îmbătrânire intrinsecă.
Deși este inevitabil ca ridurile să apară la un moment dat, îngrijirea corectă a pielii tale poate încetini apariția acestora.
Mai jos am prezentat cei mai importanți factori de stil de viață care te pot ajuta să îți păstrezi pielea sănătoasă și tinerețea pentru mai mult timp.

1.Consumă alimente bogate în vitamine
Probabil ai auzit zicala „ ești ceea ce mănânci.” Când vine vorba de cât de repede îmbătrânește pielea ta, acest lucru este adevărat.
Un studiu care a avut peste 2.700 de participanți, a constatat că obiceiurile alimentare sunt asociate cu ridurile faciale, în special în cazul femeilor. Potrivit studiului, femeile ale căror diete includ o cantitate mare de carne roșie și gustări nesănătoase tind să aibă mai multe riduri faciale decât femeile care includ mai multe fructe în dieta lor.
Alimentele bogate în agenți antiinflamatori sau antioxidanți pot îmbunătăți, de asemenea, elasticitatea pielii și protejează împotriva leziunilor pielii și îmbătrânirii premature. Unele alimente și băuturi cu aceste calități includ: ceaiul verde, uleiul de masline, somonul, fructele de avocado, rodiile, semintele de in, legumele, în special morcovii, dovleacul, frunzele verzi, ardeiul gras și broccoli.

2.Dormi pe spate
Conform unui studiu din 2016, poziția de somn poate avea un efect asupra formării ridurilor. Studiul a descoperit că persoanele care dorm pe o parte sau cu fața în jos sunt predispuse la forțe mecanice de compresie, care pot accelera formarea ridurilor și, de asemenea, distorsionarea pielii faciale.
O modalitate de a preveni acest lucru este să încerci să dormi pe spate.
Pernele de mătase pot fi, de asemenea, mai blânde cu pielea ta decât bumbacul, deoarece creează mai puțin frecare și ajută la prevenirea abraziunii pielii.

3.Nu fuma
Fumul de tutun dăunează colagenului și elastinei, fibrele care conferă pielii tale elasticitatea și rezistența.
De asemenea, nicotina din țigări determină apariția vasoconstricției. Acest lucru reduce fluxul de sânge către piele. În consecință, pielea ta nu beneficiază de o cantitate optimă de oxigen. De asemenea, vasoconstricția va limita accesul substanțelor nutritive importante la nivelul pielii, cum ar fi vitamina A, care trebuie să ajungă la nivelul pielii.
Căldura asociată cu fumatul poate provoca, de asemenea, riduri. În plus, încordarea repetată a buzelor pentru a inspira fumul de țigară poate duce la apariția premature a ridurilor în jurul gurii.
Un studiu realizat pe 79 de perechi de gemeni identici a descoperit că gemenii care fumau aveau riduri semnificativ mai pronunțate decât frații lor care nu fumau.
Dacă fumezi în prezent, discută cu furnizorul de servicii medicale despre un program de renunțare la fumat pentru a reuși să renunți la acest obicei.

4.Protejează-te de soare
Este un fapt binecunoscut că expunerea la soare îți poate deteriora pielea, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură și la riduri.
Conform unui studiu, utilizarea regulată a produselor de protecție solară are capacitatea de a încetini semnele îmbătrânirii pielii. Pentru a-ți proteja pielea de razele ultraviolete (UV) dăunătoare, este esențial să aplici un produs cu SPF între 30 și 50 în fiecare zi, chiar dacă afară este innourat. Razele UV pot încă să pătrundă prin nori, deci nu trebuie să renunți pe protecția solară doar pentru că nu este soare afară.
Pentru o protecție suplimentară, poți purta o pălărie cu margine largă, haine de culoare deschisă care să reflecte soarele și ochelari de soare cu protecție UV.

5.Folosește un retinoid
Retinoizii, derivați de vitamina A, sunt unele dintre cele mai studiate ingrediente anti-îmbătrânire. Uneori denumiți retinoli, retinoizii au capacitatea de a crește producția de colagen, ceea ce ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.
Retinoizii favorizează, de asemenea, regenerarea pielii și pot induce formarea de noi vase de sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea aspectului general și a texturii pielii.
Există cinci tipuri principale de retinoizi, fiecare cu grade diferite de potență. Unele sunt disponibile în creme și geluri pe care le poți cumpăra în regim OTC, în timp ce altele sunt disponibile doar pe bază de rețetă.
Dermatologii recomandă să începi cu o cantitate mică pentru a testa toleranța pielii tale la produs.
Trebuie să discuți medical dermatolog ca să afli ce opțiune este potrivită pentru pielea ta.

6.Hidratează pielea
Substanțele hidratante ajută la hrănirea si hidratarea pielii. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce îmbătrânești și pielea devine mai uscată, ceea ce o face mai predispusă la riduri.
Cercetările arată că folosirea unor produse hidratatnte care conțin acid hialuronic și vitamina C este deosebit de eficientă pentru încetinirea formării ridurilor. Adresează-te dermatologului pentru recomandări de produse pentru pielea ta.

7.Hidratează-te corespunzător
Apa potabilă este esențială pentru o sănătate bună. Corpul tău are nevoie de apă pentru aproape toate funcțiile pe care le îndeplinește. Pe lângă funcții precum eliminarea toxinelor din organism, ajutarea digestiei și reglarea temperaturii corpului, apa te poate ajuta, de asemenea, să îți menții pielea sănătoasă și hidratată din interior.
Conform unui studiu, care a fost realizat pe un grup de femei sănătoase, s-a stabilit că aportul mai mare de apă poate avea un efect asupra hidratării pielii și poate influența pozitiv fiziologia pielii.
Un alt studiu a descoperit că utilizarea extractului de frunze de lămâie, poate ajuta la creșterea elasticității pielii și la corectarea leziunilor tisulare.

8.Relaxează-ți fața
Mișcările faciale repetate precum încruntarea frunții sau încordarea buzelor sau a ochilor pot grăbi formarea ridurilor.
Dacă îți încordezi frecvent mușchii din jurul ochilor, poate fi un semn că trebuie să te duci la un control oftalmologic, respectiv că ți s-au mofdificat dioptriile și că ai nevoie de o rețetă nouă pentru ochelari sau lentilele de contact. Utilizarea ochelarilor/lentilelor de contact cu dioptriile corecte poate aduce beneficii pielii din jurul ochilor, precum și ochilor.
În anumite cazuri ar fi util să cauți modalități de a reduce stresul. Unele tehnici utile de gestionare a stresului includ: sportul regulat, exercițiile de respirație profundă și yoga.

De reținut!
Ridurile sunt o parte inevitabilă a îmbătrânirii, dar există pași pe care îi poți face pentru a încetini progresul acestora și a încetini formarea celor noi.
Factorii stilului de viață precum consumul alimentelor bogate în vitamine, consumul unei cantități adecvate de apă, protejarea pielii de soare, fumatul și gestionarea stresului joacă un rol esențial atunci când vine vorba de menținerea unui aspect cât mai tânăr al pielii.
Folosirea unui retinoid și a unui produs hidratant care conține acid hialuronic și vitamina C poate fi de asemenea eficientă la prevenirea apariției ridurilor.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri cu privire la produsele care ar putea ajuta la prevenirea ridurilor, adresează-te medicului dermatolog.

Acest articol a fost scris de Lector univ. Dr. Farmacist primar Alice Piperea. Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice:
Bailey AJ. Molecular mechanisms of ageing in connective tissues. Mech Ageing Dev 2001; 122: 735-55.
Giacomoni PU. Advancement in skin aging: the future cosmaceuticals. Clin Dermatol, 2008; 26:364-66.
Leow YH and Maibach HI. Cigarette smoking, cutaneous vasculature and tissue oxygen. Clin Dermatol 1998; 16: 579-84.
Rittie L, Fisher GJ. UV-light-induced signal cascades and skin aging. Ageing Res Rev, 2002;1: 705-209.
Shehzad A, Mian A, Shah S. Skin aging. J Pak Assoc Dermatol 2011; 21:77-799.
Yaar M, Gilchrest BA. Photoageing: mechanism, prevention and therapy. Br J Dermatol 2007; 157:874-87.