Descopera Romania – Biertan

O altă bijuterie săsească, un sat fortificat și o biserică înconjurată de vii și dealuri romantice. Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO pentru că se pare că a fost prins magic în timp.

Plimbați-vă și imaginați-vă cum trăiau oamenii medievali aici. Oameni în haine populare, cai și trăsuri, piețe stradale cu produse fabricate local, comercianți, fermieri, fierari, copii și doamne își desfășoară viața de zi cu zi – un loc minunat pentru a se liniști și a se inspira.

Dacă doriți să vă scufundați și mai mult în acest decor fantastic, există un festival anual de film de groază și fantezie numit „Luna Plina” (însemnând Lună Plină) care are loc în fiecare vară în acest sat.

In centrul localitatii pârâul Biertan confluează cu pârâul Richis, casele si căile de acces fiind asezate in lungul acestor pârâie.

Biertan face parte dintre primele așezări germane din Transilvania fiind cuprins in cele două „Scaune” (Medias si Seica) in Diploma Andreeana din 1224.

Prima atestare a numelui său datează din 1283, intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunitaţile săsești.

Ca orice așezare sasească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul franconic al șirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra căreia se inalță o impunatoare biserică-cetate.

Acest monument istoric și de arhitectură este reprezentativ pentru intreaga zonă de colonizare săsească din Transilvania.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate biserica din Biertan și-a conservat foarte bine aspectul inițial.

Acest edificiu se ridică pe un deal in mijlocul comunei, in centrul văilor transversale cu margini acoperite de culturi de viță-de-vie, porumb si păduri.

Biserica are trei hale de inalțimi egale. Intrarea se face prin trei porţi: de vest, de nord si de sud. La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul si clopotele.

Turnul-mausoleu este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adapostește mormintele preoților acestei biserici.

In bastionul estic, pe vremuri se afla carcera, unde erau inchişi soţii si soţiile in cazul in care se certau. in partea de sud-vest se afla Turnul Slăninilor, iar pe latura de vest, Turnul Tesătorilor.

Piesa de rezistenţă a cetatii Biertan este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcătuit din 28 de panouri realizate de un pictor care s-a format probabil in ambianta culturala din Viena si Nüerenberg.

In centrul altarului se află sculpturi reprezentând un crucifix.

Pe cele două panouri laterale ale registrului superior sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si impăratului Augustus.