Descopera Romania – Muntii Fagaras

Munții Făgăraș sunt numiți „Alpii Transilvaniei”. Acest grup de munți are cele mai înalte vârfuri din România (2500 m) și face parte din lanțul muntos Carpați de Sud.

Ai voie să gătești sau să faci grătar în majoritatea locurilor în aer liber pentru a avea cea mai autentică experiență. De asemenea, puteți face drumeții și vă plimbați prin numeroasele păduri. Este o natură sălbatică și neatinsă.

În rare ocazii, s-ar putea să întâlniți urși bruni în timpul drumețiilor, dar ghizii turistici locali spun că nu sunt un pericol pentru oameni dacă păstrați distanța și nu-i deranjați.

Dar în cazul în care vă îngrijorează, puteți căuta tururi ghidate care sunt oferite în mai multe locații. Ați putea observa și alte animale, mai puțin periculoase, cum ar fi vulpi, iepuri, căprioare, șoimi, capre sălbatice.

Cu o lungime de peste 150 de kilometri,  Transfăgărășan este cel mai spectaculos și mai cunoscut drum din România și, datorită unei apariții la BBC Top Gear în 2009, acum una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării . 

Complet deschis doar din iunie până în octombrie, cel mai înalt punct al drumului se află la 2042 de metri: tunelul care leagă părțile nordice și sudice ale Lacului Balea ( Balea Lac ). 

Puțină istorie

Transfăgărășanul a fost construit în perioada 1970-1974 la ordinele personale ale lui Nicolae Ceaușescu , care dorea să creeze o rută strategică peste Munții Făgăraș pentru a transporta trupele spre nord în cazul în care România ar fi invadată de URSS (cum fusese Cehoslovacia în 1968). 

La Balea Lac , chiar sub tunel, există două pensiuni confortabile (Cabana Păltinu și Cabana Balea Lac) și – iarna – un hotel de gheață.dacă vrei să stai aici sus noaptea. Cabanele au și restaurante bune, dacă nu ieftine. Vizitați balealac.ro pentru mai multe informații. Iarna există o telecabină care oferă acces la cabanele și hotelul de gheață din Balea Cascada, drumul fiind închis.
Există, de asemenea, o piață turistică destul de lipicioasă, lângă parcarea mare de la ieșirea din tunel, care vinde tot felul de gunoaie, precum și câteva delicii decente (cum ar fi kürtős kalács ).

Muntii Fagaras sunt extrem de populare cu drumeții: acesta este unul dintre cele mai bune terenuri de drumeții din Europa. Există zeci de trasee bine marcate care traversează munții, care sunt, de asemenea, punctate de cabane de munte care oferă hrană și cazare de bază. De la Balea Lac se pot parcurge o serie de trasee, printre care unul care coboara la Balea Cascada, si unul care urca pe Varful Negoiu: la 2525m cel mai inalt munte din lantul Fagarasului si al doilea ca inalt din Romania. Nu încercați nicio drumeție în Făgăraș decât dacă sunteți bine echipat pentru vreme rea, aveți bocanci decente și aveți o hartă bună: munții Făgăraș nu sunt pentru plimbătorul obișnuit.