Legatura dintre hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale

Cercetatorii si medicii stiu de ani de zile ca hipertensiunea arteriala cauzeaza accidente vasculare cerebrale. Legatura dintre aceasta afectiune si AVC-uri este bine documentata, existand mii de studii stiintifice pe aceasta tema. Dar stiai ca hipertensiunea arteriala creste si riscul de a avea un mini accident vascular cerebral (atac ischemic tranzitoriu) – si poate duce la dezvoltarea mai multor tulburari ale creierului, cum ar fi dementa?

Ce se intampla atunci cand ai hipertensiune arteriala?

Hipertensiunea arteriala (tensiunea arteriala ridicata) este cunoscuta drept “ucigasul tacut”, deoarece de foarte multe ori nu prezinta niciun simptom. Cand ai hipertensiune arteriala, forta sangelui care impinge arterele din corpul tau este mult prea mare. De aceea, inima ta trebuie sa lucreze mai mult decat este normal, riscand sa-ti deterioreze arterele si organele.

In timp, hipertensiunea arteriala poate provoca accidente vasculare cerebrale si boli de inima. Cercetarile indica, de asemenea, ca persoanele care se confrunta cu aceasta conditie medicala au mai multe probleme cu memoria, inclusiv un risc mai mare de a dezvolta dementa.

Ce legatura exista intre hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale?

Conform specialistilor, hipertensiunea arteriala cronica afecteaza in cele din urma vasele din sange din intregul corp. Cand se intampla acest lucru, arterele se pot sparge sau se pot infunda mai usor. Un accident vascular cerebral apare atunci cand fluxul de sange catre creier este intrerupt fie din cauza unui vas de sange spart, fie pentru ca este blocat de un cheag de sange.

Din pacate, un accident vascular cerebral iti poate pune viata in pericol. Cand o parte a creierului nu mai primeste sange si oxigen, celulele din acea zona incep sa moara. Accidentele vasculare cerebrale pot duce la tuburari de vedere, limbaj, echilibru si memorie. Totodata, pot provoca paralizie partiala sau chiar deces.

Hipertensiunea arteriala si mini accidentele vasculare cerebrale

Un mini accident vascular, denumit si atac ischemic tranzitoriu (AVC tranzitoriu), apare atunci cand se formeaza un cheag de sange temporar. Simptomele sunt similare cu cele care apar in cazul unui accident vascular cerebral complet: paralizie sau amorteala pe o parte a corpului, dificultati de vorbire, tulburari de echilibru, vedere incetosata, confuzie si un simt al gustului si/sau al mirosului alterat.

Hipertensiunea arteriala poate provoca atat AVC-uri complete, cat si AVC-uri tranzitorii. Cele minore dureaza de obicei doar cateva minute. Dar, deoarece simptomele sunt atat de asemanatoare cu cele ale AVC-urilor complete, ar trebui sa suni la salvare daca tu sau o alta persoana apropiata prezinta semne specifice – chiar daca acestea dispar in cateva minute.

Prevenirea hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare cerebrale

Cel mai bun mod de a combate hipertensiunea arteriala este de a adopta un stil de viata sanatos, de a-ti face analizele medicale in mod regulat si de a-ti verifica tensiunea arteriala periodic intre vizitele la medic.

Gaseste o forma de miscare care iti place! Poti sa mergi la sala, sa practici yoga, inot sau, pur si simplu, sa te plimbi in parc timp de 30 de minute in fiecare zi.

Apoi, incearca sa-ti mentii greutatea corporala la un nivel optim. Hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale tind sa apara mai des la persoanele supraponderale sau obeze.

Urmeaza o dieta alimentara echilibrata, bogata in fructe si legume.

In cele din urma, daca esti fumator, incearca sa renunti la acest obicei. Fumatul este factorul de risc numarul unu pentru accidentele vasculare cerebrale.

mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca