Liposuctia – metoda eficienta si rapida de indepartare a excesului de grasime

Liposuctia este procedura chirurgicala care foloseste o tehnica de aspiratie pentru a elimina grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, soldurile, coapsele, fesele, bratele sau gatul. In plus, liposuctia poate fi uneori utilizata pentru reducerea sanilor sau pentru tratamentul ginecomastiei.

Cand se recomanda liposuctia?

Liposuctia este utilizata in principal pentru a imbunatati aspectul si uneori pentru a oferi beneficii fizice pentru sanatate. Probabil majoritatea oamenilor pot obtine aceleasi rezultate sau mai bune, adoptand un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si un somn bun. Aceasta procedura este de obicei recomandata numai daca modificarile stilului de viata nu au atins rezultatele dorite. Poate trata zonele cu grasimi rezistente la exercitii si la dieta.

Cand o persoana se ingrasa, celulele adipoase cresc in dimensiune si volum. Liposuctia reduce numarul de celule adipoase intr-o anumita zona. Cantitatea de grasime eliminata depinde de aspectul zonei si de volumul de grasime. Schimbarile de contur rezultate sunt in general permanente – atat timp cat greutatea ramane stabila.

Dupa liposuctie, pielea se muleaza pe noile contururi ale zonelor tratate. Candidatii pentru aceasta interventie trebuie sa aiba o buna elasticitate a pielii, pentru ca aceasta sa se poata adapta noii forme a corpului.

Liposuctia nu imbunatateste aspectul celulitei sau alte nereguli ale suprafetei pielii. De asemenea, aceasta nu elimina vergeturile. Persoanele care doresc sa apeleze la aceasta procedura trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, fara afectiuni care ar putea complica interventia chirurgicala – cum ar fi fluxul sanguin restrictionat, boala coronariana, diabetul sau un sistem imunitar slab.

Beneficiile liposuctiei pentru sanatate

Liposuctia se face de obicei in scopuri cosmetice, dar este uneori folosita pentru a trata anumite afectiuni, precum:

  • edem limfatic – este o afectiune cronica in care excesul de lichid, cunoscut sub numele de limfa, se colecteaza in tesuturi, provocand umflaturi sau edeme. Umflarea apare de obicei la nivelul mainilor sau picioarelor. Liposuctia este uneori utilizata pentru a reduce umflarea, disconfortul si durerea;
  • ginecomastie – reprezinta marirea in volum a sanului la barbat;
  • Sindromul lipodistrofiei – tesutul adipos se acumuleaza intr-o parte a corpului si se pierde in alta. Liposuctia poate imbunatati aspectul pacientului, oferind o distributie mai naturala a grasimii;
  • pierderea extrema in greutate dupa obezitate – o persoana obeza care isi pierde cel putin 40% din IMC poate avea nevoie de tratament pentru a elimina excesul de piele si alte anomalii;
  • Lipoame – acestea sunt tumori benigne grase.

Cand se vad rezultatele interventiei?

Rezultatele interventiei vor deveni clare doar atunci cand inflamatia va disparea. In unele cazuri, acest lucru poate dura cateva saptamani. Persoanele care isi mentin greutatea se pot astepta de obicei la rezultate de durata. Cele care se ingrasa dupa procedura pot constata ca distributia lor de grasime se schimba. Daca au avut anterior grasime acumulata pe coapse pot constata ca fesele lor devin o noua zona cu probleme.

Pentru a fi pe deplin multumiti de rezultatele interventiei, este important ca oamenii sa aleaga un chirurg cu experienta, cu care sa discute pe larg detaliile procedurii.