Neurofeedback pentru autism

Viața pentru persoanele diagnosticate cu autism (Tulburarea de Spectru Autist) este diferită, întrucât adesea întâmpină  probleme de comunicare, comportamentale și de interacțiune socială. TSA-ul este considerată o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului. Deși aspectul nu îi diferențiază de restul oamenilor, persoanele cu TSA învață, comunică și interacționează într-un mod distinct. In acest articol descriem cum ajută neurofeedback în autism (TSA).

Fiecare persoană este afectată într-un mod diferit de TSA, având provocări unice. Nu există un tratament pentru autism, însă în funcție de nevoile fiecărei persoane, tratamentele actuale caută să amelioreze simptomele care afectează calitatea vieții unei persoane diagnosticate.

Ce este neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este o metodă non-invazivă, computerizată, care are ca scop urmărirea activității electrice a creierului și oferirea unui feedback despre aceasta.

Neurofeedback este un tip de biofeedback, uneori denumit EEG-Biofeedback.

În timp ce biofeedback-ul este folosit pentru măsurarea funcțiilor corpului, cum ar fi temperatura sau tensiunea musculară, neurofeedback-ul măsoară activitatea creierului.

Antrenamentul prin neurofeedback este focusat pe învățarea pacienților despre funcționarea interioară a creierului lor și modul în care își pot modifica tiparele undelor cerebrale pentru a obține o funcționare mai sănătoasă, ceea ce, la rândul său, le reduce simptomele negative.

Cum funcționează?

În timpul unei ședințe de terapie pentru neurofeedback, pe scalpul pacientului sunt plasați senzori pentru a monitoriza și a înregistra activitatea creierului. Pe durata sesiunii, acesta va putea alege dintr-o serie de stimuli, cum ar fi sunete sau imagini. Undele cerebrale vor fi redate sub formă de animație pe un ecran. Astfel, se creează noi modele pe care creierul le asimilează, urmând să le poată utiliza natural, în afară ședințelor de terapie. Sub îndrumarea personalului calificat, pacienții învață cum să-și „schimbe” undele cerebrale într-un mod de funcționare mai sănătos, necesar pentru concentrare, organizare și atenție.

Sesiunile de neurofeedback sunt complet naturale, identificând rădăcina problemei în creier pentru a face schimbări funcționale de lungă durată, fără efecte secundare negative.

Cum ajută neurofeedback-ul persoanele diagnosticate cu autism?

Terapia cu neurofeedback este un tratament sigur, non-invaziv, fără medicamente pentru tulburarea din spectrul autist, care poate reduce simptomele și poate ajuta pacienții să obțină o ameliorare pe termen lung.

Pentru persoanele cu TSA, terapia cu neurofeedback poate chiar îmbunătăți concentrarea, limbajul, impulsivitatea și hiperactivitatea.

Neurofeedback-ul reduce simptomele prin îmbunătățirea autoreglării la copiii cu TSA prin echilibrarea ritmurilor creierului sau a tiparelor electrice. Terapia prin neurofeedback este capabilă să diminueze „supraîncărcarea senzorială”, să îmbunătățească dereglarea comportamentală, comunicarea și să creasca capacitatea de învățare.

Terapia cu neurofeedback poate fi utilizată individual sau împreună cu alte terapii cum ar fi terapia ocupațională.

Îmbunătățirile raportate includ:

  •  creșterea gradului de implicare verbală și socială
  •  reducerea comportamentului de auto-stimulare (baterea mâinii)
  •  creșterea empatiei
  •  calitatea somnului
  •  reducerea nivelului de anxietate
  •  comportament și răspuns senzorial îmbunătățit

Neurofeedback este o metodă computerizată bazată pe urmărirea activității electrice a creierului (EEG) și oferirea unui feedback despre aceasta. Metoda a fost dezvoltată în laboratoarele neurofiziologice ale institutelor științifice din SUA și a fost folosită cu mare succes în ultimii 20 de ani. Și-a dovedit eficacitatea în practică, dar și în cercetarea științifică și clinică. Sunt multiple studii clinice care au dovedit eficacitatea in diverse simptome din TSA, însă în acest articol menționăm doar unul dintre ele. În perioada 2010 și 2011, tratamentul cu neurofeedback a fost administrat la 10 copii (7 baieti și 3 fete) cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani, care au fost diagnosticați ca tulburare a spectrului autist (înalt funcțional) cu o afectare nespecifică a dezvoltării vorbirii și probleme de comunicare. S-a făcut o evaluare a tratamentului în funcție de estimarea modificărilor de funcționare (evaluările părinților, profesorilor și terapeuților și a tuturor celorlalți experți care monitorizau copilul înainte, în timpul și după tratament) și urmărirea modificărilor electrofiziologiei. Rezultatele au arătat cele mai multe schimbări în comportament (mai puțin agresiv, mai multă cooperare, mai bună comunicare), in  durata de atenție și abilitățile senzoriale motorii. Conform evaluării părinților, profesorilor, terapeuților și altor experți, toți copiii au realizat un anumit grad de îmbunătățire a nivelului de funcționare zilnică. (Sursa: National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26417802/)

Experiențele noastre în utilizarea neurofeedback-ului la copiii cu tulburări de spectru autist au confirmat datele anterioare conform cărora această metodă poate fi aplicată acestei categorii de pacienți.  Pentru detalii și programări ne găsiți pe AidaIvan.ro .

Sursa foto : pexels.com