Beneficiile unei vieti active, incepand chiar de azi

“Sa nu iti fie frica ca mergi incet, sa iti fie frica doar cand stai.” 

(proverb chinezesc) 

Din ce in ce mai multi dintre noi isi gasesc eliberarea de stres, un nou stil de viata sau un hobby in practicarea sportului. Despre legatura dintre sport si sanatate se poate discuta ore intregi. Pentru incepatori, iata insa cateva aspecte esentiale pe care ar trebui sa le cunoastem cand vine vorba despre modificarile pe care le produce o viata activa in organismul uman:

  • Cresterea ratei metabolismului: inlocuirea unui stil de viata sedentar cu activitati sportive, practicate consecvent, duce in timp la cresterea semnificativa a ratei metabolismului. Indiferent de sportul practicat, arderile calorice vor fi mai puternice. Impreuna cu o dieta echilibrata, energia consumata o sa va ajute sa slabiti mai usor si sa va mentineti in forma.
  • Oxigenarea mai buna a organismului: exercitiile fizice ajuta la o mai buna circulatie a sangelui in organism. Astfel, intr-un timp mai scurt, oxigenul si nutrientii „circulati” vor reduce starile de oboseala si durere activand o stare de bine si un tonus pozitiv. 
  • Cresterea temperaturii corpului: de fiecare data cand facem sport, temperatura corpului creste si astfel sunt activate glandele sudoripare care regleaza temperatura prin transpiratie. Trebuie sa ne amintim ca detoxifierea organismului nu se face doar printr-o dieta sanatoasa, ci si prin miscare!
  • Cresterea rezistentei: stiati ca muschii au nevoie de energie sub forma de Adenozin trifosfat (ATP) pentru a se contracta, dar corpul dispune de o cantitate care dureaza doar in jur de 10 secunde, apoi trebuie produsa iarasi? De aceea de multe ori in timpul unor exercitii specifice (alergare, sarituri, ciclisim, urcatul scarilor) obosim foarte repede. Incalzirea organismului timp de 10 – 15 minute inainte de activitatile sportive este necesara nu doar sa previna accidentarile, ci sa va ajute sa construiti o anduranta mai mare a musculaturii. 
  • Modificari ale tensiunii arteriale: mai toate exercitiile, in special cele cardio, presupun un consum mare de oxigen, deci inima va bate mai rapid pentru a asigura aportul necesar. Veti respira mai greu si pulsul va creste, iar o usoara modificare in presiunea sistolica este normala. De regula, acesta trebuie sa fie cu 10 – 15 batai mai rapida decat inaintea incalzirii. Incepeti usor pentru a nu va supune inima la un efort ridicat. Anduranta, atat musculara cat si arteriala, se castiga in timp!

In fapt, singura si cea mai importanta modificare adusa de sport organismului uman este o stare de bine generala, sansa la o viata mai sanatoasa, o memorie mai buna si un spirit mai optimist.