Ce trebuie sa stii despre chistul sebaceu

Chisturile pot aparea aproape oriunde pe corp. Aceste buzunare de lichid, sange sau tesut pot fi deranjante din punct de vedere cosmetic si pot provoca disconfort, insa nu intotdeauna sunt periculoase.

Exista multe tipuri de chisturi. O forma comuna, cunoscuta sub numele de chist sebaceu, trece adesea neobservata sau este neglijata, considerata a fi inofensiva. Dar trebuie stiut ca unele chisturi sebacee pot necesita interventie chirurgicala pentru a fi inlaturate.

In randurile ce urmeaza, iti vom dezvalui cum sa identifici un chist sebaceu si cand sa apelezi la un medic specialist pentru tratarea acestuia.

Ce este chistul sebaceu?

Chistul sebaceu apare de obicei ca o mica umflatura nedureroasa sub suprafata pielii. Denumite si chisturi epidermoide, pilare sau infundibulare, chisturile sebacee sunt necanceroase si se dezvolta din cauza glandelor sebacee blocate, care produc o substanta uleioasa numita sebum. Cand aceste glande sunt blocate, sebumul se acumuleaza si formeaza un chist.

De cele mai multe ori, chisturile sebacee apar pe fata, gat, spate sau organele genitale, iar dimensiunea lor poate varia de la marimea unui bob de mazare la cativa centimetri, avand o crestere lenta si ireversibila.

Poti dezvolta un chist sebaceu la orice varsta.

Ce caracteristici prezinta chistul sebaceu?

Cele mai multe chisturi sebacee prezinta caracteristici specifice care le deosebesc de alte tipuri de chisturi sau tumori. Acestea au:

  • Forma rotunda sau ovala. De obicei, chisturile sebacee au forma simetrica, cu margini netede si rotunjite;
  • Culoarea pielii sau galbuie. Aceste chisturi au de obicei un aspect albicios sau galbui, deseori fiind la fel cu cel al pielii din jur;
  • Crestere lenta. Chisturile sebacee cresc lent in timp, iar dimensiunea lor poate ramane stabila pentru perioade indelungate.

Trebuie mentionat, de asemenea, ca aceste chisturi sunt nedureroase, durerea aparand doar atunci cand exista si infectie.

Cand ar putea fi nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea chistului sebaceu?

In timp ce chisturile sebacee sunt in general inofensive, exista situatii in care acestea ar putea avea nevoie de o evaluare facuta de un medic specialist si eventual de o interventie chirurgicala pentru a fi inlaturate (doar prin operatie se poate elimina continutul impreuna cu invelisul unui chist sebaceu, prevenind in acest fel orice recidiva).

In caz de infectie

Daca un chist sebaceu devine rosu, umflat, cald la atingere sau din ce in ce mai dureros, poate indica o infectie. Chisturile infectate pot duce la complicatii si necesita tratament medical.

Cand cresc rapid

Daca un chist sebaceu creste in mod alert sau isi schimba aspectul, acesta poate fi un semn al unei probleme de baza si ar trebui examinat.

Cand provoaca disconfort

Daca un chist sebaceu provoaca durere persistenta sau disconfort, este recomandat sa fie inlaturat.

Cand se rupe sau prezinta drenaj

In cazul in care un chist sebaceu se rupe sau dreneaza puroi sau alte fluide, este necesara asistenta medicala pentru a preveni infectia si a promova vindecarea adecvata.

Daca vrei sa afli mai multe despre chistul sebaceu, dar si despre alte probleme comune, cum ar fi sindromul de tunel carpian, poti intra cu incredere pe site-ul celor de la Vitta Clinic.