Doare dintele de sub coroană. Ce e de făcut?

De ce doare un dinte sub o coroană sau o punte dentară?

Tratament de canal necorespunzător

Dacă canalul radicular nu este închis ermetic cu material de obturație, bacteriile se instalează în golurile existente. Infecția provoacă un proces inflamator și astfel apare durerea la atingerea coroanei.

Pentru a evita acest lucru, în cazurile dificile, alegeți tratamentul de canal realizat la microscop. După terminarea tratamentului este recomandat să faceți o radiografie de control. Acest lucru vă permite să verificați dacă tratamentul a fost de succes.

Carii secundare

Dacă înainte de instalarea coroanei dentare nu au fost îndepărtate toate țesuturile infectate, acest lucru duce la reapariția cariilor dentare sub coroana dentară.

La Omnia Dental, tratăm cariile la microscop – îndepărtăm complet țesuturile infectate, fără a le deteriora pe cele sănătoase. Astfel, se elimină riscul de recidivă.

O coroană dentară largă

Dacă coroana dentară nu se potrivește perfect cu forma bontului, particulele de alimente vor intra în spațiul format sub aceasta, iar acest lucru va duce la apariția unui proces inflamator. Sau, în timpul masticației, gingia va fi rănită.

Pentru a lua amprenta bontului dentar, la Omnia Dental folosim un scaner intraoral. Cu ajutorul unei scanări digitale, o coroană sau o punte este realizată într-un laborator dentar fără erori.


Simptome

Durere la presiune, mușcătură

Durerea la mușcătură este cu siguranță un semn al unui focar inflamator purulent.

Durerea se poate intensifica și apoi scădea. În timp, inflamația se poate transforma într-o formă cronică – astfel durerea apare rar și nu doare mult timp.

Umflarea gingiilor

Umflarea gingiilor poate fi provocată de un chist în partea de sus a rădăcinii – edemul crește și provoacă durere accentuată, sau de o coroană incorect realizată care irită gingia, provocând umflarea gingiei și durere.

Fistulă

Fistula apare atunci când infecția de la vârful rădăcinii crește, străpunge osul și se acumulează sub gingie. În astfel de situații este necesară drenarea fistulei și tratament antiseptic ulterior.

Un dinte mort a început să doară. De ce?

  • în timpul devitalizării dintelui, nervul nu a fost îndepărtat complet (ramuri ale acestuia ar putea rămâne pe canal, se pot inflama și pot provoca durere);
  • când canalul radicular a fost desigilat, peretele acestuia a fost deteriorat (cu umplerea ulterioară, materialul poate depăși canalul, provocând un proces inflamator);
  • durerea radiază de la dintele viu vecin.

Apariția durerii la un dinte devitalizat după protezare în primele zile este normală. În timpul preparării sale pentru instalarea coroanei, țesuturile moi sunt ușor rănite, ceea ce provoacă o ușoară durere și disconfort.

Ce să faceți dacă un dinte începe să doară sub o coroană/punte?

Cu prima ocazie, programați o vizită la o clinică stomatologică sector 1 pentru a diagnostica și identifica cauza durerii.

Cum decurge tratamentul?

Cu îndepărtarea coroanei

În cazul cariilor secundare, a unei infecții la vârful rădăcinii sau a exacerbării parodontitei, coroana dentară trebuie îndepărtată și efectuate o serie de proceduri terapeutice sau chirurgicale. Apoi se face și se fixează o nouă coroană dentară.

Îndepărtarea coroanei este de asemenea indicată atunci când sub coroană avem instalat un pivot dentar.

Fără îndepărtarea coroanei

Se face o gaură prin coroană. Aceasta servește ca cale de acces pentru tratamentele ulterioare, de exemplu, retratarea canalelor radiculare.

Cum puteți ameliora durerea sub o coroană până la vizita la medicul dentist?

Pentru a calma inflamația, vă puteți clăti gura cu un antiseptic sau un decoct de mușețel și salvie. Un analgezic (de exemplu, Ketonal sau Nurofen) vă va ajuta la oprirea durerii severe.

Ce se întâmplă dacă nu se face nimic?

Inflamația țesuturilor moi se extinde până la os. Începe atrofia osoasă. Dintele se slăbește și poate cădea.