Implantul dentar: Ghid complet pentru a-ți recăpăta zâmbetul și încrederea

Pierderea unui dinte poate fi o experiență stresantă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Aceasta poate provoca probleme și la dinții învecinați, conducând la dificultăți gingivale sau alte complicații.

Din fericire, există o soluție foarte eficientă în acest caz, numită implant dentar. În acest proces, medicul utilizează o mică bucată de titan care va purta rolul rădăcinii dintelui, iar pe aceasta va atașa dintele, care poate fi realizat din diverse materiale. 

De ce să alegi un implant dentar?

Implantul dentar este considerat standardul de aur pentru înlocuirea dinților, datorită funcționalității, durabilității și modului natural în care acesta arată. Înainte de a alege această opțiune, este important să treci printr-un proces de tratare parodontoza pentru a te asigura că gingiile și oasele sunt sănătoase și pot suporta implantul.

Spre deosebire de alte metode folosite pentru înlocuirea dinților, implantul dentar este permanent și durabil. Pivotul de titan fuzionează cu osul maxilarului printr-un proces numit osteointegrare, creând o fundație solidă pentru dintele artificial. 

De asemenea, implantul dentar are un aspect natural și este perfect funcțional. În plus, alegerea unui implant dentar te ajută să previi pierderea altor dinți. Datorită tehnicilor avansate folosite pentru implantul dentar, dinții învecinați nu sunt afectați. Mai mult, acesta ajută la menținerea unei bune sănătăți orale.

Cărui tip de pacient i se potrivește implantul dentar?

Majoritatea pacienților care și-au pierdut un dinte sau mai mulți sunt eligibili pentru implant dentar. Cu toate acestea, candidații cei mai potriviți pentru această procedură sunt cei care au:

  • suficientă densitate osoasă – având în vedere că implantul are nevoie să fuzioneze cu osul maxilarului, pacientul trebuie să aibă suficient os de care să fie atașat pivotul. În cazul în care nu există suficient os, medicul poate efectua mai întâi o grefă osoasă, urmată de plasarea implantului.
  • gingii sănătoase – acest aspect este esențial pentru un implant dentar reușit. Dacă ai o problemă a gingiilor, aceasta trebuie tratată înainte de procedura de implant dentar.
  • o bună stare generală de sănătate – anumite condiții medicale, cum ar fi diabetul fără medicație sau problemele de imunitate, pot afecta succesul și vindecarea zonei după implant.

Procedura de implant dentar – ce presupune

Procedura de implant dentar debutează cu o consultație inițială în cadrul căreia medicul stomatolog analizează situația actuală și înțelege care au fost cauzele care au dus la pierderea dinților. De asemenea, medicul va efectua diverse radiografii pentru a vizualiza starea gingiilor, dinților și structura osoasă.

Dacă este necesar, el poate realiza extracția dintelui afectat de carie sau alte probleme, dacă acestea mai există. În plus, poate efectua o grefă osoasă în cazul în care densitatea osoasă nu este suficientă pentru a susține implantul. Următorii pași includ poziționarea pivotului și atașarea coroanei, care va fi adaptată în formă, culoare și mărime pentru a se potrivi cu restul dinților.

Implantul dentar reprezintă o opțiune cu rezultate durabile pe termen lung. Materialul din titan este conceput pentru a rezista permanent, iar coroana are o durată de viață de aproximativ 10-15 ani. Prin efectuarea controalelor regulate la dentist, vei putea monitoriza starea implantului dentar și să iei măsurile corective necesare în cazul în care evoluția acestuia nu decurge conform planului.