Secretele brutarilor: trucuri pentru produse de patiserie fragede cu drojdie

Cand vorbim despre produsele de patiserie, un ingredient care joaca un rol cu adevarat important si care nu poate lipsi din aluat este drojdia.

Acest agent de crestere natural, folosit inca din cele mai vechi timpuri, are puterea de a transforma un aluat banal intr-un adevarat deliciu pufos, fraged si crocant, toate in acelasi timp.

Esti curios care sunt secretele pe care brutarii si patiserii le folosesc pentru a face cele mai bune produse de patiserie cu drojdie? Este timpul sa afli, continua sa citesti!

  1. Alege cu atentie tipul de drojdie

Nu toate drojdiile sunt create la fel si chiar daca sunt interschimbabile, exista cateva diferente sesizabile pe care brutarii si patiserii le cunosc si le iau in considerare.

Exista drojdie instant, drojdie uscata si, desigur, cubul de drojdie proaspata. Multi brutari considera ca cea mai buna alegere pentru a face aluatul produselor de patiserie este cea proaspata, intrucat ofera aluatului o aroma distinca si o textura mai frageda.

Cu toate acestea, drojdia de panificatie, fie ca este proaspata sau nu, poate fi la fel de eficienta daca este folosita corect, chiar daca vor exista mici diferente intre rezultate.

  • Temperatura ingredientelor

Un detaliu esential, pe care toti expertii in aluaturi il cunosc, este ca atunci cand incepi sa pregatesti aluatul, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Bineinteles ca exista cateva exceptii care pot varia in functie de reteta.

De exemplu, daca vrei ca drojdia sa se inmulteasca mult mai repede, trebuie sa folosesti apa calduta. De asemenea, daca faci aluat laminat, asa cum este cel pentru foietaj, untul si celelalte ingrediente trebuie sa fie neaparat reci.

  • Timpul de dospire

Un aspect foarte important in folosirea drojdiilor in aluaturile de patiserie este timpul de dospire. Agentii de crestere naturali, spre deosebire de cei chimici, au nevoie de timp pentru a fermenta, pentru a permite drojdiilor sa creasca, pentru ca aluatul sa creasca si legaturile de gluten sa se formeze.

Acest timp variaza in functie de reteta si de calitatea drojdiei folosite, dar, in general, un aluat trebuie sa dospeasca cel putin o ora intr-un mediu cald.

Totusi, evita sa grabesti acest proces, deoarece rabdarea este cheia unor aluaturi pufoase si elastice.

  • Framantarea aluatului

Un alt pas important, pe care brutarii nu il ignora niciodata, este framantarea aluatului. Atunci cand folosesti drojdie intr-un amestec de faina si apa, adica intr-un aluat, asigura-te ca este amestecat suficient de mult si de bine pentru a permite drojdiilor sa se incorporeze uniform si legaturilor de gluten sa se intareasca.

Acest pas este cat se poate de important daca vrei un aluat pufos si aerat.

  • Respecta cantitatile din reteta

Faptul ca exista o anumita cantitate de drojdie pentru fiecare reteta inseamna ca rezultatul final va fi influentat intr-un mod negativ daca tu vei folosi mai multa sau mai putina.

Acelasi lucru se aplica pentru toate ingredientele – mai multa faina va face aluatul sa fie mult prea tare si greu de manipulat; mai multa sare va incetini sau chiar opri actiunea drojdiei.

Echilibrul este esential in aluaturile dospite.

Dupa cum poti vedea, chiar daca poate parea simplu sa faci un aluat, este nevoie de atentie la detalii. Cheia unui produs final desavarsit este modul de lucru si ingredientele. Vrei sa obtii mereu cele mai bune produse de panificatie si patiserie?

Simplu! Tu te ocupi de pasii retetei, iar Lesaffre vine in ajutorul tau cu agenti de crestere naturali de cea mai buna calitate.

Foloseste cele mai bune ingrediente si vezi diferenta!