Ce alunite sunt considerate periculoase?

Este posibil sa fi trait cu o alunita cu aspect suspect de ceva timp si sa presupui ca este complet inofensiva. Realitatea este ca alunitele canceroase, cum ar fi melanomul, nu isi anunta intotdeauna prezenta. Cu toate acestea, exista cateva semne timpurii care te pot alarma.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te familiarizezi cu primele semne ale cancerului de piele – in special ale melanomului (cel mai periculos tip de cancer de piele) – si, daca observi oricare dintre ele, sa mergi la un medic dermatolog pentru o verificare.

Modificarile alunitelor – Ce este considerat normal si ce este periculos?

Pielea ta este in continua schimbare, ceea ce este absolut normal. Cu toate acestea, o schimbare a culorii, marimii sau formei unei alunite este adesea un semn ca ceva poate fi in neregula, chiar daca problema nu este neaparat cancerul de piele. Daca o alunita devine mai deschisa sau mai inchisa la culoare, sau daca pe langa culoarea originala apar noi si diferite nuante, cu siguranta ar trebui sa fie verificata de un specialist.

Ce inseamna cresterea in dimensiune a unei alunite?

Unul dintre principalele semne timpurii ale unei alunite care a devenit canceroasa este schimbarea dimensiunii. Alunita poate deveni mai mare, dar poate deveni si mai mica. Ambele modificari sunt un motiv de ingrijorare. Un lucru important de retinut este ca alunitele periculoase cresc de obicei inegal si au margini neuniforme.

Regula generala este ca, daca o alunita este mai mare de 6 mm, trebuie verificata cat mai curand de catre un medic dermatolog.

Ce alte semne prezinta cancerul de piele?

Modificarile in forma, textura sau inaltimea alunitelor pot fi, de asemenea, semne de avertizare. O alunita care este asimetrica si/sau are margini neuniforme poate fi un semn de melanom. Totodata, se poate simti aspra la atingere sau se poate simti ca un nodul dur.

Alunitele obisnuite (la fel si pistruii) au de obicei o suprafata neteda si nu se simt aspre sau denivelate la atingere. Cancerele de piele, pe de alta parte, sunt adesea iesite in relief (desi trebuie stiut ca nu toate alunitele iesite in relieg sunt automat un semn de cancer de piele!).

Cu siguranta, alunitele pot fi confuze, motiv pentru care recomandam cu insistenta sa fie verificate in mod regulat de catre un medic specialist.

Nu te scarpina daca alunita iti provoaca mancarime!

Conform celor de la Vitta Clinic, o alunita care dezvolta o suprafata uscata, solzoasa sau care provoaca mancarime ar trebui sa fie un alt indiciu ca trebuie sa mergi cat mai curand la un medic dermatolog. Este important sa rezisti tentatiei de a o scarpina, deoarece acest lucru poate agrava problema.

In cele din urma, trebuie stiut ca alunitele canceroase incep adesea sa sangereze. Acest simptom determina aproape intotdeauna pacientii sa caute ajutor medical, desi iti recomandam sa faci verificarea oricaror alunite suspecte inainte de aparitia unui astfel de simptom.