Medicina muncii – Descoperă ce tip de examinare medical ar trebui să parcurgi în funcție de activitatea desfășurată

Sănătatea și siguranța angajaților sunt aspecte prioritare în mediul de lucru din ziua de azi. Medicina muncii joacă un rol crucial în asigurarea acestora și în adaptarea individului la cerințele și condițiile specifice activității pe care o desfășoară. 

Angajatorii au responsabilitatea de a asigura accesul salariaților la serviciile de medicină a muncii, cu scopul de a preveni apariția și a gestiona corect eventualele afecțiuni sau accidente de muncă. Fiecare domeniu de activitate implică anumite riscuri și necesită examinări medicale specifice pentru a preveni eventualele probleme de sănătate sau accidente.

Iată ce tip de examinare medical ar trebui să parcurgi în funcție de ce activitate desfășori:

  • Sectorul alimentar

Deoarece igiena și siguranța alimentară sunt vitale în acest sector, angajații trebuie să parcurgă un set complex de examinări medicale. Acestea includ un examen clinic general care trebuie efectuat semestrial pentru a verifica starea generală de sănătate. 

De asemenea, un examen coprobacteriologic este necesar în trimestrul II sau III, pentru a identifica eventualele infecții bacteriene. Examenul coproparazitologic este recomandat anual, în scopul depistării paraziților intestinali. În final, se întocmește o fișă de aptitudine, care trebuie actualizată semestrial pentru a evalua capacitatea de muncă a angajaților.

  • Personal care lucrează în ture de noapte

Pentru angajații care lucrează în ture de noapte, între orele 22:00 și 6:00, examinările medicale sunt adaptate cerințelor și riscurilor specifice acestui program de lucru – serviciile de medicina muncii includ un examen clinic general pentru a evalua starea de sănătate, glicemia pentru a monitoriza nivelul de zahăr din sânge, ECG-ul pentru a verifica sănătatea cardiovasculară și un examen psihologic pentru a evalua rezistența psihică și adaptabilitatea la acest program de lucru. 

  • Serviciile de pază

Paznicii trebuie să parcurgă o serie de examinări medicale cuprinzătoare. Similar persoanelor care lucrează în ture de noapte, adițional examenului clinic general, acestea includ audiograma pentru a testa auzul, și testarea acurateții vizuale și a câmpului vizual pentru a evalua funcționarea sistemului vizual. De asemenea, este efectuat un examen psihologic pentru a evalua rezistența psihică și adaptabilitatea la cerințele specifice ale postului. 

  • Lucrători în transporturi

Personalul care conduce utilaje, vehicule de transport sau mașina instituției trebuie să treacă printr-o serie de examinări medicale. Acestea includ examenul clinic general, examenul psihologic, testarea acuității vizuale și a câmpului vizual, evaluarea sistemului vestibular. Aceste examinări sunt necesare pentru a evalua starea de sănătate generală și pentru a verifica dacă persoana întrunește aptitudinile necesare pentru a conduce în siguranță utilaje și vehicule.

În concluzie, medicina muncii joacă un rol vital în asigurarea sănătății și securității angajaților în diferite domenii de activitate, iar angajatorii au responsabilitatea de a asigura accesul angajaților la aceste examinări medicale.

Sursa foto: Freepik.com