Analize medicale anuale – iata ce ar trebui sa stii!

Starea ta generala este un indicator destul de precis al sanatatii tale – mai exact, daca nu te simti rau, nu ai nevoie de atentia unui medic. Totusi, o stare generala buna nu inseamna ca trebuie sa eviti acele analize medicale anuale care sunt in permanenta recomandate de specialisti.

Analizele medicale iti pot confirma ca faci o treaba foarte buna cand vine vorba de stilul tau de viata si de alimentatia pe care o ai, de exemplu. Nu iti vei putea da seama ca ai un nivel de colesterol ridicat daca nu faci analizele aferente.

Iata cateva informatii esentiale despre acestea!

Analizele anuale difera in functie de varsta

Exista cinci intervale de varsta care sunt caracterizate de analize medicale diferite, in functie de afectiunile la care organismul este predispus. Acestea sunt, dupa cum urmeaza:

  • Pana la varsta de 18 ani, se recomanda ca analizele anuale sa includa hemograma, sumarul de urina, urocltura, radiografia pulmonara, consult ORL, exudat faringian si nazal, examen coproparazitologic, sideremia, ionograma, testarea auzului, examen stomatologic, examen oftalmologic, examen dermatologic;
  • Intre 18 si 39 de ani, sunt recomandate urmatoarele analize medicale – hemoleucograma, profilul grasimilor, glicemia, sideremie, uree, creatinina, calciu, magneziu, transaminaze, ecografie abdominala, EKG, precum si efectuarea controlului ginecologic si analizelor aferente in cazul femeilor;
  • Intre 40 si 49 de ani, sunt recomandate urmatoarele analize medicale – THS, FT4, proteina C reactiva, colonoscopie, masurarea tensiunii arteriale, antigenul specific prostatic, radiografie pulmonara, spirometrie, osteodensitometria si teste oftalmologice (prezbitism);
  • Persoanele cu varsta de peste 50 de ani ar trebui sa faca urmatoarele analize – nivelul de vitamina B12, examinari ale functiei tiroidiene, panoul lipidic, nivelul insulinei, hemoglobina glicata si profilul hormonal sexual;
  • Persoanele cu varsta de peste 60 de ani ar trebui sa faca urmatoarele analize medicale – hemoleucograma completa, urocultura, colonoscopie, teste oftalmologice, panoul lipidic, teste aferente nivelului de vitamina D si B12, nivelul insulinei si hemoglobina glicata.

In general, fiecare interval de varsta adauga cateva analize medicale noi – dar cele precedente nu trebuie ignorate, mai ales daca sunt recomandate de medicul de familie sau cel specialist. Colonoscopia, de exemplu, nu trebuie realizata anual, ci o data la 5 sau 10 ani.

Astfel, vizita la medicul de familie este si ea indicata anual, pentru un consult de rutina si pentru a determina daca ai nevoie de analize suplimentare. Cele mai multe persoane evita realizarea de analize suplimentare, limitandu-se doar la cele de baza.

Importanta colaborarii cu un laborator de analize medicale modern

Daca alegi un laborator de analize modern, va trebui sa faci un singur drum catre centrul de recoltare – anume doar in ziua in care vei da efectiv analizele. Programarea si comunicarea rezultatelor pot fi facute si online, pentru un plus de confort.

Prezenta documentului cu analize medicale online iti garanteaza si faptul ca nu vei pierde informatiile niciodata si ca le poti descarca oricand ai nevoie.

Un laborator care opereaza la cele mai inalte standarde din industrie este laboratorul de analize din centrul UpMedical – peste 2000 de analize medicale de laborator, realizate cu ajutorul instrumentelor de ultima generatie!