De ce sunt escarele atât de dificil de tratat? Descoperă motivele pentru care această afecțiune este o provocare

Escarele, cunoscute și sub numele de ulcere de presiune, sunt o problemă des întâlnită la persoanele imobilizate la pat sau cu o mobilitate limitată. Aceste răni dureroase și uneori periculoase sunt cauzate de presiunea exercitată asupra pielii care întrerupe circulația sângelui către zona afectată. De asemenea, aceste afecțiuni vizibile cutanat pot apărea în orice zonă a corpului. Deși există numeroase modalități prin care se pot preveni și trata escarele decubitale, acestea pot fi o problemă dificil de gestionat.

Iată motivele pentru care escarele sunt dificil de tratat

  1. Sunt greu de observat din timp

Escarele se dezvoltă treptat și poate dura ceva timp înainte de a fi observate. Până la momentul în care sunt identificate, acestea pot ajunge să se dezvolte până la un stadiu mai sever, ceea ce le face și mai dificil de tratat.

  1. Afecțiuni asociate

Persoanele imobilizate la pat au adesea și alte probleme de sănătate care pot complica tratamentul escarelor. Aceste afecțiuni, inclusiv diabetul, problemele circulatorii și malnutriția, pot încetini procesul de vindecare.

  1. Localizarea

Zona în care se află escarele poate avea o influență semnificativă asupra tratamentului. De exemplu, escarele situate în zonele osoase, cum ar fi cele de la nivelul șoldurilor sau al călcâielor se tratează mai greu, deoarece sunt mai predispuse la infecții și necesită un timp mai îndelungat pentru a se vindeca.

  1. Presiune constantă

Una dintre cele mai mari provocări în tratarea escarelor este eliminarea presiunii constante care le-a provocat. Acest lucru necesită schimbări de poziție, care sunt dificil de realizat pentru pacienții imobilizați la pat sau chiar de cei care au un grad redus de mobilitate.

Din fericire, în prezent există mai multe metode pentru prevenția și tratarea acestei afecțiuni. În primul rând, ai posibilitatea de a selecta servicii de tratare escare la domiciliu oferite de către o echipă specializată de la TruMed. În cazul în care optează pentru un astfel de serviciu, pacientul va putea să rămână în confortul casei sale și să beneficieze de un tratament realizat corespunzător și cu atenție.

De asemenea, este important ca pacientul să fie repoziționat frecvent (aproximativ la fiecare două ore) pentru a preveni aceste probleme. Totodată, îngrijirea adecvată a pielii joacă un rol important în prevenirea ulcerelor de presiune. De aceea, pielea trebuie să fie menținută curată și uscată, dar și hidratată cu ajutorul cremelor speciale. Mai mult decât atât, prevenția poate fi realizată și prin intermediul echipamentelor special concepute în acest sens, cum ar fi saltelele, pernele și păturile anti-escară, ce pot ajuta la distribuirea uniformă a presiunii, reducând riscul apariției plăgilor decubitale.

Medicii sunt cei care pot stabili o schemă de tratament eficientă și adaptată în funcție de ce are nevoie pacientul. Aceștia au posibilitatea de a realiza o debridare a zonei afectate, întocmai pentru a scoate la suprafață stratul de piele sănătos și pentru a favoriza vindecarea. O altă variantă este terapia cu presiune negativă a rănilor, ce implică aplicarea unui pansament cu vid peste rană, care stimulează vindecarea prin eliminarea excesului de lichid. În unele cazuri complicate sau severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara leziunile cauzate de escare. Operațiile pot implica folosirea de grefe de piele sau îndepărtarea unui strat mai voluminos de țesut afectat.

Escarele sunt afecțiuni foarte frecvent întâlnite în cazul pacienților geriatrici, indiferent dacă aceștia sunt imobilizați sau au un anumit grad de mobilitate. De aceea, este important să apelezi la ajutorul cadrelor medicale și a specialiștilor care îți vor oferi sfaturi și recomandări în ceea ce privește prevenția și tratamentul escarelor. 

Sursa foto: pexels.com