Cele mai comune cauze ale pierderii dinților – cum poți avea zâmbetul dorit

Pierderea dinților reprezintă o problemă majoră ce afectează sănătatea orală și, implicit, aspectul fizic și sănătatea generală. De asemenea, multă lume râvnește la acel zâmbet de vedetă, de un alb imaculat. Cu toate acestea, deși pare greu de obținut acel zâmbet, nu este imposibil! Din fericire, multe dintre cauzele pierderii dinților pot fi prevenite printr-o igienă orală adecvată și vizite regulate la dentist. Astfel, iată care sunt cele mai comune cauze care duc la pierderea dinților și cum poți obține zâmbetul pe care ți-l dorești!

Caria dentară – principala cauză a pierderii dinților

Cariile dentare sunt cele mai comune cauze ale pierderii dinților. Dacă nu este tratată la timp, caria poate duce la distrugerea dintelui și la pierderea lui. Din păcate, mulți oameni aleg să ignore cariile de la primele semne și, astfel, acestea se dezvoltă și afectează treptat porțiuni semnificative ale dintelui, până în momentul în care acesta nu mai poate fi salvat. Pentru a preveni cariile, este important să îți periezi dinții cel puțin de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, să folosești ață dentară în fiecare zi și să vizitezi medicul tău dentist pentru controale regulate, astfel încât să te asiguri că ai o sănătate orală adecvată și că nu vei ajunge în ipostaza în care să pierzi un dinte sau să ai probleme de sănătate orală grave.

Boala parodontală

O altă cauză frecventă a căderii dinților este boala parodontală, care poate duce la inflamația gingiilor și la pierderea țesuturilor și a oaselor care susțin dinții. Această afecțiune poate fi prevenită printr-o igienă orală adecvată, cum ar fi perierea dinților și folosirea aței dentare și a apei de gură, precum și prin vizite regulate la dentist pentru igienizarea dinților și pentru examene periodice. Dacă te confrunți cu această afecțiune, cel mai indicat este să discuți cu specialiști în stomatologie care pot să îți ofere un plan de tratament adecvat problemelor tale.

Traumatismele dentare

Traumatismele orale, cum ar fi loviturile puternice la nivelul dinților, pot duce la deteriorarea dinților și, în cele din urmă, la pierderea lor. Deși nu sunt atât de frecvente precum cariile sau precum boala parodontală, acestea sunt cauze ale pierderii dinților ce pot apărea în urma unui accident, spre exemplu. Pentru a preveni traumele orale, este important să porți o protecție adecvată în timpul activităților sportive sau fizice intense, dacă practici diferite sporturi, precum box. Dacă, pe de altă parte, ai avut parte de un astfel de traumatism oral în urma unui accident, primul lucru pe care trebuie să îl faci este o vizită de urgență la medicul stomatolog pentru a evalua gravitatea situației și pentru a vedea cum poate fi remediată. De multe ori, atunci când un astfel de traumatism a dus la pierderea unui dinte este recomandat implantul dentar de aici, deoarece este cea mai eficientă soluție pe termen lung, atât din punct de vedere al sănătății orale, cât și din punct de vedere estetic, iar Centrul de Implantologie Transilvania poate fi locul ideal pentru un implant dentar atunci când ai nevoie!

Îngrijirea orală deficitară

Lipsa igienei dentare adecvate poate duce la acumularea plăcii bacteriene, care poate duce la carii dentare, gingivită și alte probleme dentare care vor duce, în final, la pierderea dinților. Pentru a preveni aceste probleme, este important să ai o igienă orală adecvată constant, prin perierea dinților și folosirea aței dentare, dar și prin controale regulate și igienizarea dinților.

Un zâmbet ca în reviste nu este imposibil de obținut, însă necesită îngrijire constantă! Prin urmare, ai grijă de sănătatea dinților tăi!

Sursa foto: Pexels.com.